Beroepsvereniging voor de zelfstandige in kinderopvang in Vlaanderen en Brussel

login   

Wat is unieko

UnieKO is de enige erkende beroepsvereniging voor de zelfstandigen in de kinderopvang in Vlaanderen en Brussel.

Als beroepsvereniging willen wij UNIEke KinderOpvang ondersteunen in alle taken die de job in kinderopvang met zich meedraagt zowel op juridisch, sociaal, fiscaal, pedagogisch als organisatorisch vlak. Als werkgeversfederatie ondersteunen we alle werkgevers in de kinderopvang alsook zij die als werkgever willen starten.

Historiek

 UnieKO is opgericht in 1990.

Op 26 april werden 120 poi's (particuliere opvanginstellingen, nu kinderdagverblijven) uitgenodigd naar een eerste meeting te Gent. 10 jaar later werd de poort opengezet voor de zelfstandige onthaalouders.

De groepsopvang groeide jaar na jaar en vaarde een eigen koers. Vooral de opmars van de mini-crèches kende een groot succes. Enkele onthaalouders gingen samen één woning inrichten specifiek voor het uitbaten van een kinderopvang. Het samenwerken, een mooie werkplek, eigen visie ontwikkelen, eigen baas zijn, eigen voorwaarden en grenzen... Een schot in de roos voor de ouders én voor de uitbaters.
Kleine groepsopvang werd enorm geapprecieerd en de initiatieven groeiden als paddestoelen.

Missie

UnieKO heeft als missie om de belangen te verdedigen van alle zelfstandigen in de kinderopvang Zowel de belangen van wie net is gestart als de belangen van de zelfstandige die al jaren werkt. Samen met alle zelfstandigen in de kinderopvang in Vlaanderen zorgen voor:

  • eigentijdse kinderopvang
  • aangepast aan de draagkracht van het kind
    de draagkracht van de ouders
    de draagkracht van de onthaalouder, uitbater
  • kwaliteit voor kind én begeleider
  • permanent en met garantie
  • flexibel en betaalbaar voor ouders
  • leefbaar voor zelfstandige

Visie

UnieKO tekent voor een overlegstrategie waarbij zowel het overleg met de leden en de overheid als uitgangspunt wordt gebruikt en streeft ernaar om discriminatie tussen de sectoren op te heffen zodat iedereen die in de kinderopvang actief is als gelijkwaardig wordt behandeld.

UnieKO vertrekt vanuit de 'buik' van de kinderopvang. Vanaf de vloer, waar het werk gebeurt.

UnieKO streeft er naar om de Federale, Vlaamse en Regionale regelgevingen af te stemmen, te ijveren voor een constructieve controle, waardoor de zelfstandige organisator kan ondernemen zonder nodeloze beperkingen.

Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info